Jurist of advocaat?

Voor de meeste kwesties kunt u bij een jurist terecht. Voor enkele speciale gevallen moet u naar een advocaat. Wat is eigenlijk het verschil?

Jurist

Een jurist heeft een opleiding aan een universiteit gevolgd. Hij/zij heeft eerst een bachelor examen gehaald (3 jaar) en vervolgens een master examen (1 jaar) in de richting privaatrecht, bestuursrecht, notariaat of strafrecht. Een juirst heeft de titel ‘mr.’ voor, of de internationale titel LLM (Master of Laws) achter zijn/haar naam staan. Elke jurist is op de hoogte van het geldende recht in Nederland. Afhankelijk van de keuzevakken die tijdens de studie zijn gevolgd, is een jurist van het ene vakgebied beter op de hoogte dan het andere, maar elke jurist is opgeleid om zich snel een nieuw vakgebied eigen te maken. Je kunt ook rechten studeren aan een HBO, je studeert dan af als jurist bachelor.

Juristen kunnen adviseren en mogen in veel gevallen ook procederen.  Het gaat dan om zaken die voor de kantonrechter gebracht worden: arbeidsrecht, huur, huurkoop en koop op afbetaling, en het incasseren van vorderingen tot € 25.000.

Advocaat

Een advocaat is een jurist die een extra opleiding heeft gevolgd. Die extra opleiding duurt drie jaar en is gericht op ethiek en het voeren van processen. Vanaf de eerste dag kan zo’n jurist zich advocaat noemen. Een advocaat valt onder de advocatenwet en is daardoor gebonden aan meer regels dan gewone juristen. U heeft een advocaat nodig voor procedures bij de rechtbank, het gerechtshof of de Hoge Raad en voor vorderingen boven de € 25.000. Sommige procedures kunnen alleen bij een rechtbank starten, zoals familierechtelijke zaken, zodat u voor dergelijke zaken altijd een advocaat nodig hebt.

 

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *